Bag om København: Fra dansk småsvindler til amerikansk westernlegende - i tre dele

Nyskrevet version af "Da danskerne emigrerede - fattigdomsflygtninge, lykkejægere og kriminelle 1850 til 1920"

Her lytter du til Christen Madsen Rørmose del 1: Dansk småsvindler
Her lytter du til Chris Madsen del 2: Kavalerisoldaten
Her lytter du til Chris Madsen del 2: Amerikansk westernlegende


Her lytter du til Chris Madsen del 3: Amerikansk westernlegende

I tre episoder skal du høre om småsvindleren Christen Madsen Rørmoses forvandling til lovhåndhæver og legende i det vilde vesten.
 
I del 1 turnerer Christian rundt med et tiggerbrev og en falsk identitet- Han narrer penge fra fine folk - men København besegler hans skæbne og han ender ombord et skib til Amerika - unden returbillet og uden mulighed for at vende hjem.
 

Omkring 300.000 dansker immigrerede til USA i perioden 1858 til 1920. Men ikke alle gjorde det helt frivilligt. F.eks. benyttede Københavns Politi lejligheden til at afskibe ’utilpassede’ og ’uønskede’ elementer i byens befolkning.

Det kunne blandt andre være systemkritikere og vaneforbrydere. Men også mange med sociale problemer som arbejdsløshed og fattigdom trak en enkeltbillet til ’The land of milk and honey’ på den anden side af Atlanten.

Udvandring er det virksomste middel til at formindske de i nutiden med en truende hurtighed stigende fattigbyrder. Den formindsker den endelige udgift til retssikkerhedens overholdelse, til fængsler, arbejdsanstalter og lignende.

Hvor mange forbrydere eller vordende forbrydere, ladegårdslemmer, tumultanter og andre misfornøjede har Amerika ikke befriet os for?

Del 2:

Christen er ombord på et dampskib til USA, og overfarten er en barsk omgang. Det første han gør på amerikansk jord, er at melde sig til hæren - han skal nedkæmpe de oprindelige indianere.

Og så har han et skuffende møde med legenden Buffalo Bill. Og bliver danselærer...

Chris lignede slet ikke en danselærer, han lignede mere en bokser. Han var lav, bred og muskuløs med store fødder og en håndværkers hænder. Og så alligevel: Der var noget graciøst over hans bevægelser, han var let til bens og meget musikalsk.
Omegnes piger lokkes med gratis undervisning til at deltage – én af de mest.

Del 3:

Chris forlader hæren, oplever en personlig tragedie, bliver US Marshall, forsøger at fange Daltonbrødrene og Doolin-banden, melder sig som frivillig til Theodore Roosevelts invasionshær. Og hvis det ikke er hæsblæsende nok - så kalder Hollywood også...

Musik og andre klip/medier brugt i episoderne

Lee Marvin: I was born under a Wandering Star remastered
The actual voice of Buffalo Bill Cody recorded in 1898
More Than a Dollar's Worth by Stationary Sign/ courtesy of www.epidemicsound.com

Signaturmusik og skiller:
Martin Gauffin/Append courtesy of www.epidemicsound.com


Følg med

Podcasten er skrevet og fortalt af Berit Freyheit. Der udkommer en ny episode hver måned.

Abonner på podcasten, der hvor du ellers lytter dine podcast -  og få flere spændende fortællinger om Københavns historie og markante personligheder gennem tiderne.

Her kan du læse om, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast.

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Bag om København er til dig med interesse for Københavns historie, byens huse og livet i hovedstaden. Du præsenteres for gode bøger. Du får adgang til spændende arrangementer og bogkonkurrencer.


Nyhedsbrevet indeholder en bred vifte af artikler om byens kvarterer og historiske emner. For at komme godt omkring, vil du modtage artikler fra Københavns Museum, Rundetaarn, en rækker lokalhistoriske foreninger og vores øvrige samarbejdspartner.

Meget mere podcast

 

Københavns Biblioteker producerer flere andre podcasts om litteratur, historie og kultur – find dem alle sammen her.

 

for at skrive en kommentar.