Bag om København: "Jeg er træt af at stå her og forgylde jeres lort!" - Liva Weels sidste år

“Hvad hun bød os af befriende latter, dyb stilhed, menneskeskildring, svigtende hukommelse, beåndet skønhed og trist forfald – kan vi kun så godt som (u)muligt referere.” (PH)

Lyt til episoden om Liva Weel her

Hendes kunst er meget københavnsk betonet. Måske går det lige op, hvad København har givet hende og hvad hun har givet København.
(Frederiks Schyberg 1942)

Liva Weel er folkekær om nogen - og hun leverer en vise som ingen anden. Derfor bliver hun også PH - Poul Henningsens favorit-fortolker. Selvom hun ikke altid forstår, hvad han skriver, får hun lytteren til at føle budskabet helt ind i hjertet.

Et vulkansk temperament, et fandenivoldsk humør, en syntese af befriende vulgær sprogtone og gnistrende intelligent replikbehandling, en diktion klar som krystal, en mimik så rig på virkemidler som et hundredemands-orkester.
(skriver en anmelder om hende)

Men de sidste år af hendes liv bliver ikke lette. Hun drikker for meget, kroppen begynder at svigte, helbredet skranter. Og det værste af alt - de gode visetekster forsvinder.

Hun sukkede efter gode tekster, men fik dem ikke. Hendes talent blev så langt fra ydet retfærdighed. Hun blev misbrugt, og det gik ud over nerverne. Så drak hun. Så havde hun svært ved at lære teksten, hvorefter rollerne blev færre og mindre. 
(Fra Erik Hvidts bog om Liva) 

Under besættelsen får hun én af de sidste helt store stjernestunder – med en vise skrevet af PH med musik af Kai Norman Andersen. En vise meget langt fra det ’forgyldte lort’ hun, især i sine sidste leveår, føler sig nødsaget til at synge.

Man binder os på mund og hånd,
men man kan ikke binde ånd,
og ingen er fangne, når tanken er fri.

Musik og andre klip/medier brugt i episoderne

Tag og kys det hele fra mig!
Musik: Leonard. Tekst: Poul Henningsen, 1932

Det er en af de gutter der pynter på byen.
Musik: Hugo Gyldmark. Tekst: Sven Buemann, 1948

Glemmer du
Musik: Kai Normann Andersen. Tekst: Børge og Arvid Müller samt Dan Folke, 1932

Man binder os på mund og hånd
Musik: Kai Normann Andersen. Tekst:  Poul Henningsen, 1940


Følg med

Podcasten er skrevet og fortalt af Berit Freyheit. Der udkommer en ny episode hver måned.

Abonner på podcasten, der hvor du ellers lytter dine podcast -  og få flere spændende fortællinger om Københavns historie og markante personligheder gennem tiderne.

Her kan du læse om, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast.

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Bag om København er til dig med interesse for Københavns historie, byens huse og livet i hovedstaden. Du præsenteres for gode bøger. Du får adgang til spændende arrangementer og bogkonkurrencer.


Nyhedsbrevet indeholder en bred vifte af artikler om byens kvarterer og historiske emner. For at komme godt omkring, vil du modtage artikler fra Københavns Museum, Rundetaarn, en rækker lokalhistoriske foreninger og vores øvrige samarbejdspartner.

Meget mere podcast

 

Københavns Biblioteker producerer flere andre podcasts om litteratur, historie og kultur – find dem alle sammen her.