Tage og ALOA-prisen

22.11.21
Hvordan vurderer vi god litteratur? Udstyret med kriterier, referencer, paneler og mange timers læsning uddeles hvert år forskellige priser af forskellig rang, som markerer forfatterskabers relevans, berettigelse og forskønnelse af og i livet og verden. Litteraturen kan spejle og rykke, forføre og forfærde. Hvad der honoreres varierer fra pris til pris, og det er det skønne; værdi er mange ting. Skribenterne i Litterær Luksus har kastet deres blik på, hvilket prisvindende værk igennem tiden, de hver især synes fortjener en (gen)læsning. Og hvorfor ikke mindst. Her er Tages favorit.

ALOA-prisen - Den varme pris

ALOA-prisen er også kendt som 'Den varme pris'. Den blev uddelt fra 1993-2011 til forfattere fra Afrika, Asien, Latinamerika og Oceanien, som havde fået udgivet mindst én bog på dansk. Formålet med prisen var at gøre opmærksom på de særdeles fremragende bøger, der skrives i disse verdensdele.
ALOA-prisen var (også for mig!) med til at synliggøre de mange læseværdige bøger der skrives udenfor Norden og de engelsk-sprogede lande. 

'Hærene' af Evelio Rosero

I 2011 modtog den columbianske forfatter Evelio Rosero prisen for sin roman 'Hærene'. Fortællingen starter i en atmosfære af menneskevarm og primitiv livsglæde hvor fortælleren, en pensioneret lærer, hver dag klatrer op på en stige for at plukke appelsiner og for at nyde synet af den kvindelige nabo, der solbader i bar figur.

Idyllen brydes dog snart af en krig, der udkæmpes mellem guerillaer, paramilitære og regeringssoldater med bortførelser og forsvindinger til følge. Begivenhederne opleves gennem fortællerens øjne, og her kendes krigens årsag og mål ikke. Det er helvede på jord for de almindelige borgere, som udsættes for den meningsløse vold.

Skildringerne af den uforståelige krig, som almindelige mennesker ofres i, mildnes en smule for læseren gennem fortællerens blik for godhed og bløde runde kvindelige former. Et håb midt i vanviddet.

 

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Materialer