Her er de bedste bøger fra 2018

Endnu et år er snart gået. Et år fyldt med mange gode bøger og læseoplevelser. Her er de bedste bøger fra 2018 i følge en håndfuld af Københavns Bibliotekers bibliotekarer.

Årets bedste læseoplevelser:

 

Fanget i loyalitetens smertelige net

Man skal have et hjerte af sten for ikke at blive dybt berørt af Delphine De Vigans roman ”De loyale”. Den 12-årige Théo mistrives i skolen, og hans lærer Héléne har en klar fornemmelse af, at han bliver udsat for vold derhjemme, men der findes ikke et eneste spor af slag på hans krop. Ingen ved, at Théo lever i et voldsomt psykisk krydspres mellem sine skilte forældre, og at han sammen med vennen Mathis er ved at vende verden ryggen. Romanen er både spændende og knugende og måske burde den være pligtlæsning ved skilsmisser, hvor det ofte er de loyale børn, der kommer i klemme.
- Anja, Sydhavn Bibliotek

Når en sygdom angriber en hel familie

Pigen Merle lever et forstadsliv i Værløse med sin grønlandske mor Ane og sin far Erling, men langsomt æder Anes sklerosesygdom sig ind på hele familien. Kærligheden får trange kår, og Merle og hendes søster Klara må selv finde hver deres måde at overleve på i sygdommens fortættede mørke. Merle drømmer om en klassekammerat, der begår overgreb mod hende og Klara sulter sig – begge tager de Anes smerte ind i deres egne kroppe. Det er poetisk og råt skrevet af Merete Pryds Helle og ”Vi kunne alt” er en stor læseoplevelse, der efterlader læseren i et mørke - kun oplyst af en enkelt stjerne.
- Anja, Sydhavn Bibliotek

Skarpe digte

Bedste danske læseoplevelse bliver Liv Sejrbo Lidegaards digtsamling ”Vi er her”. Jeg har læst den langsomt forfra og i et rush og på kryds&tværs og slået tilfældigt op og der er kvalitet alle vegne. Spinkle og fragmenterede kan de forekomme, men også stærke og skarpe. Der er noget, der samler dem og jeg må bruge ordet ”økologi”, de har en økologisk intention, ment som en forøget opmærksomhed på omgivelserne. Ikke kun det mistrøstige miljødigte-blik, men en bevidsthed, som poetisk arbejder sig hen mod en ny forståelse af menneskets plads på planeten.
- Mads, Valby Bibliotek

Rørende særlig musikalitet

Hiromi Ito: Vildgræs ved flodlejet. Åh, disse japanske digte er barske og nærmest samlet en roman om omsorgssvigt, seksualitet og ikke mindst invasive arter. Den er skrevet fra en ung piges synspunkt og måske det er det, der gør dem ekstra rørende. Måske deres særlige musikalitet også kommer af barnets umiddelbare tilgang. En lang, improviseret sang. Og så er der det med japanerne, at de er ligesom os og så alligevel ikke helt…Hun er født i 1955 og digtene er ca. 10 år gamle, godt at de nu findes på dansk.
- Mads, Valby Bibliotek

Familiehistorie, der går lige i hjertet

Miskommunikationen internt i familien går igen i Leonora Christina Skovs autobiografi, "Den, der lever stille", men nu på mørkere og mere forknudret vis. For hvad stiller du op, når dine forældre ikke vil acceptere dig eller udvise kærlighed? Og hvorfor forholder det sig sådan? Disse spørgsmål er ikke nye for Skov, men efter moderens død, føler hun alligevel en altopslugende trang til at dykke ned i fortiden og beskrive turen i bogform. ’Den der lever stille’ går lige i hjertet og hjernen, for selv folk med en nogenlunde harmonisk opvækst vil kunne spejle sig i følelsen af ensomhed og misforståelser i de formende ungdomsår.
- Ninna, Vigerslev Bibliotek

Vanvittigt sjovt og rørende

Har du nogensinde kigget på dine forældre og undret dig over, at du er et produkt af dem? I "Priestdaddy" tvinges Patricia Lockwood og hendes mand til at flytte ind hos hendes mildest talt excentriske mor og far. Lockwood, der drømmer om at slå igennem som digter og forfatter, begynder et større hverdagsdetektivarbejde for at lære sin far at kende – en halvafklædt, elektriskguitar-spillende katolsk præst. Det er der kommet en vanvittigt sjov og rørende selvbiografi ud af, som blev udråbt til en af de ti bedste amerikanske udgivelser i 2017. Det er forhåbentlig kun et spørgsmål om tid, før de danske forlag får øjnene op for denne perle.  
- Ninna, Vigerslev Bibliotek

Stof til eftertanke

Ligesom Mads må jeg også sige, at min bedste danske læseoplevelse i år er Liv Sejrbo Lidegaards ”Vi er her”. Hun udforsker med sin poesi på fineste og stemningsfulde vis menneskets forhold til dets omgivelser og særligt naturen. Det er poesi undervejs. Jeget er undervejs i bil mellem europæiske storbyer som Firenze og Paris, i spring mellem klipper på en øde ø og i snevejr på Blågårdsgade på Nørrebro i København. Bag digtenes lette, sommerlige roadtripstemning står de tunge politiske spørgsmål og voldsomme realiteter og banker på. Det er virkelig en bog, der giver stof til eftertanke.
- Cæcilie, Kulturstationen Vanløse

Stærke sager

Den jamaicanskfødte amerikanske digter Claudia Rankine blander på en fascinerende måde poesi med essayistik og kuratorisk arbejde i sin bog ”Statsborger”, som endelig er kommet på dansk i år. Med sin helt specielle præcise stil maler hun levende portrætter af det amerikanske samfund frem, som det ser ud i dag. I centrum står oplevelsen af at være i en racegjort krop i USA. Det er stærke sager og et gribende opråb til vores samtid. Læs den hvis du vil have en helt særlig læseoplevelse.
- Cæcilie, Kulturstationen Vanløse

Tragisk og medrivende

I "Guds bedste børn" tager Morten Pape udgangspunkt i et autentisk drab begået på Holmbladsgade på Amager, hvor en 16-årig dreng blev dræbt med en fastelavnskølle af en kun 15-årig dreng. I romanen er flere ting ændrede fra den virkelige historie, men man sidder konstant med en ubehagelig følelse af at være meget tæt på de tragiske begivenheder og de udsatte unge drenges omtumlede og trøstesløse liv med vold og racisme. Romanen er fængende, medrivende og ikke for alt for sarte sjæle. I litteraturprogrammet ”Vild med bøger”, fortalte Pape for nylig, at "Blodets meridian" af den amerikanske forfatter McCarthy har været en stor inspirationskilde for ham, så er man til "Guds bedste børn", så er "Blodets meridian" også oplagt læsning.
- Rasmus, Husum Bibliotek

Kontroversiel litteratur

Antologien "Persisk A=V=A=N=T=G=A=R=D=E Poesi 1930-2015" samler persisk modernistisk og avantgardistisk poesi over en længere tidsperiode. Omid Shams, der har udvalgt digtene, har arbejdet som fribyforfatter i Århus og er pga. trusler fra det iranske styre eksileret fra sit hjemland. Flere af bogens forfattere kan ikke udgives i deres hjemland, og flere af de repræsenterede forfattere er desværre blevet henrettet for deres kunstneriske virke. At avantgardistisk digtning ses som en trussel mod en eksisterende samfundsorden kan være svært at forstå for en vestlig læser, derfor bliver man når man læser digtene med den tanke i baghovedet styrket i sin erfaring af sproget som en stærk billedstormende og politisk virkende kraft og udtryksform. Samlingen får en varm anbefaling herfra, og som læser kan du glæde dig til at stifte bekendtskab med digtere såsom Nima Yushij, Forugh Farrokhzad, og Ahmad Shamlu. 
- Rasmus, Husum Bibliotek

80’er romantisk coming of age - i Italien

Dreng møder mand og forelsker sig, i André Acimans stemningsfulde coming of age roman, Call me by your name.  17 årige Elio møder Oliver, en studerende som tilbringer sommeren på familiens landsted i Toscana, for at hjælpe Elios professorfar med et projekt. Vi følger dem gennem den sommer, hvor de forelsker sig, men har svært ved at erkende deres følelser og finde hinanden. Da de giver efter, er det en sanselig beskrivelse af begærets og forelskelsens væsen. Smukke Toscana er det stemningsfulde baggrundstapet for begyndelsen på en kærlighedshistorie, der løber over mere end 20 år. Bogen er også smukt filmatiseret under samme titel.
- Lene, Valby Bibliotek