Børnebogcast special: Klassikerdagen 2020 - Ole Lund Kirkegaard

Kim Fupz Aakeson, Thomas Brunstrøm og professor Nina Christensen fortæller om deres forhold til Ole Lund Kirkegaards bøger

Her aflytter eller henter du episoden Klassikerdagen 2020
Varighed: 44:09

Ole Lund Kirkegaard genbesøgt

”Jeg voksede jo op med en Ivan Olsensk fysiognomi og jeg var vant til at musklerne regerede i skolegården” fortæller Kim Fupz Aakeson i denne podcast, som indledning til – og forklaring på – at han har valgt at læse op fra netop bogen Gummi-Tarzan.

Ole Lund Kirkegaard er stadig den dag i dag en af mest læste og elskede børnebogsforfattere og mange både børn og voksne har et forhold til fortællingerne om Lille Virgil, Orla Frøsnapper eller Hodja fra Pjort.

I podcasten her kan du høre de to forfattere Kim Fupz Aakeson og Thomas Brunstrøm læse passager op af Ole Lund Kirkegaards bøger og fortælle om, hvordan de i deres eget virke er blevet inspirerede af Kirkegaards humor, sproglighed eller noget helt tredje.

”En festtale må også godt være andet end en lovprisning”

Også professor i børnelitteratur på Aarhus Universitet Nina Christensen giver forfatterskabet et par kærlige – og kritiske – ord med på vejen. Hun har genlæst alle Ole Lund Kirkegaards bøger og forholder sig til, hvordan de fremstår for moderne læsere i dag. Christensen fremhæver både de mange kvaliteter ved Kirkegaards forfatterskab som også i dag står stærkt og aktuelt frem (og som i 70’erne var en kærkommen forandring fra den børnelitteratur man typisk kunne finde) men vurderer også, at fortællingerne visse steder ikke modstår tidens tand.

Om Ole Lund Kirkegaard (1940-1979)

Ole Lund Kirkegaard debuterede som forfatter med novellen "Dragen", som han skrev i 1966 til en konkurrence udskrevet af Politiken. Den første roman for børn var ’Lille Virgil’, herefter fulgte bogen ’Albert’ i 1969 som han modtog Kulturministeriets Børnebogspris for. Herefter fulgte en række af hans mest populære bøger; ’Orla Frøsnapper’, ’Hodja fra Pjort’, ’Otto er et næsehorn’ og ’Gummi-Tarzan’. Flere af Kirkegaards værker er filmatiserede eller sat op som musicals.

Om Klassikerdagen

Podcasten er optaget ved Klassikerdagen 2020 på Hovedbiblioteket.

Klassikerdagen er indstiftet af Samrådet for de Litterære Selskaber og Danmarks Biblioteksforening. De står sammen med Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab bag Klassikerdagen, hvor en komité står for arbejdet med hvert år at vælge årets klassiker og arrangere Klassikerdagen.

Du kan abonnere på podcasten på iTunes
Du kan abonnere på podcasten på Spotify
Du kan abonnere på podcaten på Deezer
Du kan abonnere på podcasten på eReolen
Du kan abonnere på podcasten på Podbean

Eller skriv 'Børnebogcast' i søgefeltet på din podcast-app

Du kan holde øje med Børnebogcast på Københavns Børnebibliotekers Facebook.

 

Jingle:
"The Show Must Be Go" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/