Søhelte på vilde veje: Steen Bille - Middelhavets piratjæger

Den danske søhelt Steen Bille kæmpede med pirater i Middelhavet

Hør podcasten

Pirater i Middelhavet

I slutningen af 1700-tallet havde de danske handelsskibe store problemer med pirater i Middelhavet. Derfor sendte Kong Frederik d. 6 en af sine bedste kaptajner afsted.

Dygtig prygl

Det var Steen Bille der på fregatten Najaden førte en lille flåde på tre skibe til farvandet ud for Tripoli (i nutidens Libyen), hvor de kom i søslag med piraterne.

Efter slaget med omkring ti piratskibe skrev Steen Bille til den danske konge: 

Til ære for den danske nation og ikke mindst til min egen selvtilfredstillelse kan jeg berette deres kongelige højhed om, at korsarerne – det kaldte man sørøvere fra Nordafrika – korsarerne har fået dygtig prygl.

Juvelbesat krumsabel

Den lokale hersker - pashaen – overværede søslaget, og han ville bagefter godt slutte fred med danskerne. Han inviterede Steen Bille op på sit slot , hvor han også løslod 22 danske og norske slaver og samtidigt gav han Steen Bille en flot sabel som tegn på at pashaen var imponeret over hvor godt han have kæmpet.

 Illustration R. Christiansen fra bogen Vore Søhelte (1898).

En del af serien Søhelte på vilde veje

I podcastserien ”Søhelte på vilde Veje” præsenterer Københavns Biblioteker historier med drama, søslag og helte-gerninger for de yngste skolebørn.

Hvert afsnit tager udgangspunkt i de københavnske gader som er opkaldt efter de danske søhelte.

Podcastene er korte fortællinger med udgangspunkt i den litteratur der er skrevet om søheltene (både for voksne og for børn) og med en mundret omskrivning og et udførligt lyd-design af tegneserie-lyde.

Find alle afsnit af Søhelte på vilde veje her. 

Podcastserien er tilrettelagt af Claus Vittus.

Søslaget ved Tripoli - Illustration R. Christiansen fra bogen Vore Søhelte (1898).
12.03.24