Bag om København: Den stille ånd - Natalie Zahle

01.07.21
Natalie Zahle grundlægger et helt undervisningsimperium i København - med pigeskole, gymnasium og seminarium for kvinder. Og så er der mange spekulationer om hendes privatliv….

Her aflytter du eller henter episoden om Natalie Zahle
Tid: 35:57

"De unge piger skal have naturlig motion gennem husarbejde i hjemmene i stedet for at side i ubekvemme møbler med dårlig belysning, som de gør i pigeskoler og døtreskoler.

Husarbejdet er en god legemsøvelse, der giver den unge kvinde varme i blodet, kraft i hendes årer og befrier hende for den sygelige kulde og matte bleghed, som hun samler i tilgift til sin lærdom. Denne legemsøvelse ligger skjult i det ene ord: Husvæsen."

(Ortopæd J.C.A Bock, 1852 – Fra Birgitte Possings bog: Argumenter mod kvinder.)

Natalie mener at kvinder skal uddanne sig – uanset om de vil bruge uddannelsen eller ej. Og på hendes tid findes der meget få muligheder for piger og kvinder – i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Hendes pædagogiske kongstanke er, at undervisningen ikke kun skal udvikle elevens intellekt, men hele personligheden. Hun stiller sig aldrig tilfreds med status quo, men fornyer konstantfagene, deres indhold og metoder.

Læs også Danske skoler blev sparket i gang af folket - ikke staten fra videnskab.dk
Læs også om den danske skolehistorie på denstoredanske.dk
Læs også om Natalie Zahle på Kvinfo

Følg med

Podcasten er skrevet og fortalt af Berit Freyheit. Der udkommer en ny episode hver måned.

Abonner på Bag om Københavns nyhedsbrev og podcast og få flere spændende fortællinger om Københavns historie og markante personligheder gennem tiderne. Både nyhedsbrev og podcast udkommer med nye historier en gang om måneden.

Podcast

Nyhedsbrev

Jingle ophavsret: ‘Double Drift’ Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
Du kan læse mere om Creative Commons her

Materialer