Baggrund og beskrivelser af nye og kommende initiativer på Københavns Biblioteker

Læs mere om hvad Københavns Biblioteker arbejder med nu og i den nærmeste fremtid.

Læseklubber

Københavns Biblioteker tilbyder læseklubber til alle, som har lyst til at mødes omkring litteraturen. Læseklubberne varierer bredt i genrer og lokation, så der er noget for enhver smag. Det er også muligt at oprette sin egen læseklub, ved at skrive til Københavns Bibliotekers læseklubkoordinator. Derudover har Københavns Biblioteker læseklubber for borgere med særlige behov.

Skriv til Københavns Bibliotekers læseklubkoordinator

Københavns Biblioteker udrullede i sommeren 2023 et nyt læseklubformat med henblik på at give flere københavnere mulighed for at opstarte og deltage i en læseklub. Det nye format er bl.a. udviklet for at efterkomme en voksende efterspørgsel og ventelister til mange af de eksisterende klubber. Ambitionen er at skabe minimum 200 læseklubber på tværs af byen.

Læseklubberne er selvkørende. Det betyder konkret, at det enkelte medlem selv skaffer sit eksemplar af den bog, som læseklubben skal læse for eksempel ved hjælp af bibliotekets app eller hjemmeside. Klubben lader også tilgængeligheden af eksemplarer indgå som kriterier i valg af titler.

Den tidligere organisering ift. læseklubber krævede helt særskilte processer for håndtering, udlån og afhentning af bøgerne til læseklubberne ved siden af det almindelige udlånssystem og var derfor meget ressourcetungt.

Med det nye format bliver der plads til mange nye læseklubber og medarbejderne får tid til at hjælpe med inspiration og praktiske udfordringer for både eksisterende og nye klubber. Desuden afholdes særlige arrangementer for læseklubberne.

Særligt støttede læseklubber

For borgere, der er særligt udfordrede for eksempel ift. at benytte nettet og andre digitale kanaler, er der mulighed for at deltage i eller etablere en særligt støttet læseklub, hvor læseklubbens tovholder kan få hjælp til at anskaffe alle eksemplarer af bøgerne til læseklubben. Man skal visiteres til dette tilbud hos Biblioteket Online på telefon 33 66 30 00.

Fælles bogudstillinger på bibliotekerne

Københavns Biblioteker har i de seneste år omindrettet de fleste biblioteker, og et gennemgående koncept er at gøre det nemmere at få overblik og blive inspireret blandt andet med etablering af flere fælles bogudstillinger. Hensigten er at tilbyde adgang til nyere titler fysisk på bibliotekerne og mindske lange reserveringskøer samt fremme de smalle titler ved at præsentere dem i selskab med de populære titler.

I 2024 bliver Hovedbiblioteket, Husum og Tingbjerg Bibliotek nyindrettet med nye opstillinger af materialer og bogudstillinger på linje med de andre biblioteker i København.

Karakteristika for bogudstillinger til børn:

  • tilgodeser alle fire segmenterede målgrupper -0-2 år, 3-6 år, 7-10 år og 11+ år (og børnenes voksne).
  • skaber både genkendelse og overraskelser i titeludbuddet baseret på forskellige inspirationsmønstre.
  • baserer sig på udlånsdata, webstatistik og erfaringer fra udstillingspraksis   på Hovedbibliotekets børneafdeling LÆS og best practice fra de bydækkende biblioteker.
  • er dannet med øje for at aflaste og hjælpe både værter og logistikmedarbejdere.

Karakteristika for bogudstillinger til voksne:

  • har faste placeringer og faste kategorier
  • tilføres løbende nye titler. Det giver et dynamisk titeludbud, der skifter over tid
  • kan ikke reserveres, men fungerer som trækplaster til biblioteksrummet
  • udlånes 28 dage ad gangen uden mulighed for fornyelse.

For udstillingskategorierne gælder, at de:

  • baserer sig på udlånsdata, webstatistik og erfaringer fra Hovedbibliotekets udstillingspraksis
  • er tilpas brede, så det sikres, at der udkommer nok nye bøger til at købe løbende ind til bogudstillingerne
  • er aktuelle uanset sæson, årstider og højtider
  • præsenterer både skøn- og faglitteratur med indbydende forsider, som egner sig godt til udstilling
  • samlet set appellerer til flere målgrupper inden for bibliotekets voksne kernebrugere.

Fordele ved det nye udstillingskoncept

Borgerne får en serviceforbedring ift. de tidligere NU-bøger, der kun kunne lånes i 14 dage, mens bøgerne fra udstillingerne lånes på almindelige lånevilkår i 28 dage, dog uden mulighed for fornyelse. Gennem en fælles visuel identitet bliver man naturligt ledt fra udstilling til hjemmeside til arrangement.

Biblioteksværten kan bruge bogudstillingerne som et ekstra formidlingsgreb, når borgerne efterspørger inspiration til læsning.

Kassation af materialer

Materialeopstillingerne på bibliotekerne skal være relevante for borgerne og kvaliteten sikres ved at sammenholde det der kasseres med indkøb af materialer. Parametrene for kassationen skal være tidssvarende og medvirke til at skabe en fornuftig balance i samlingen.

Mere information om materialesamlingen kan ses i Rammer og kriterier for Københavns Bibliotekers materialesamling (link)

Nye arrangementsbiblioteker

På tværs af byen har fem biblioteker fået løftet det område, der bruges til afvikling af arrangementer. Det drejer sig om Hovedbiblioteket, Vanløse, Østerbro, Ørestad og Brønshøj Bibliotek. I 2024 vil disse biblioteker derfor kunne tilbyde større arrangementer med fokus på litteratur for både børn og voksne.

Hovedbiblioteket

Hovedbiblioteket er det største folkebibliotek. Her mødes de besøgende af litteraturen på fire specialdesignede etager, der alle har til formål at skabe ivrige læsere i tråd med Københavns bibliotekers fokus.

I stuen er der både en cafe, kuraterede bogudstillinger, plads til at parkere barnevogn og mulighed for at låne og aflevere bøger. LITT er under etablering på første sal og bliver en nyindrettet indgang til litteraturens verden for unge og voksne, der skal styrke læseglæden gennem inspirerende bogudstillinger, et stort litteraturudvalg på hylderne og et rumdesign, der viser vej til bøger, der matcher den enkeltes læsehumør. LÆS er en hel etage målrettet de 0 – 12 børn og deres voksne. Der er fokus på at få børn til at få lyst til at læse og lære deres voksne hvordan, de understøtter børnenes læselyst og læsefærdigheder. På LÆR på tredje sal er voksenfaglitteraturen samlet og her findes studiepladser til både enkeltstudie og mindre grupper. Øverst er LIVE - en etage målrettet mødet om litteraturen med nyindrettede zoner til læse- og skriveklubber samt et stort arrangementsområde indrettet til forfatter- og litteraturarrangementer.

Ny hjemmeside i vente

I forår/sommer 2024 får Københavns Biblioteker en ny hjemmeside, da platformen, som den nuværende side er bygget på, skal udskiftes.

Københavns Biblioteker er udvalgt til at være blandt de første biblioteker i Danmark, der får adgang til at strukturere og lægge indhold på den nye hjemmeside, så der er fuld gang i arbejdet allerede. Det er håbet at den nye hjemmeside kan gå i luften omkring 1. maj 2024.
 

I tilfælde at driftsnedbrud, henvises til appen Biblioteket og Biblioteket Online på tlf. 3366 3000.