Podcasts, der gør dig klogere

07.04.20
Podcasts til historieentusiaster, fortidsfreaks, arkivnørder og alle, der holder af en gammeldags, god historie.

Tekst: Anne Jeppesen og Naja Mottelson, Københavns Hovedbibliotek

Er kedsomheden begyndt at melde sig i karantæneland? Har du trevlet Netflix igennem for serier og film? Er du begyndt at overveje, om du skulle male paneler eller rense din kummefryser? Måske føles tiden mindre lang, hvis du bruger den til at blive kloge, evt. med et dyk ned i historien. Og hvis du bruger en podcast til formålet, har du hænderne fri til at omsortere din sokkeskuffe samtidig.

Det bedste fra egen bagave: Tre danske til historie-entusiasten

Kongerækken

De startede ved Gorm den Gamle og arbejdede sig hele vejen op til Margrethe d. 2., en episode pr. regent. Siden Anders Olling og Hans Erik Havsteen løb tør for konger og dronninger, har de udgivet et hav af historiske serier om f.eks. reformationen, sønderjylland og de gamle grækere. Deres podcastfeed er efterhånden vokset til en overdådig, men alligevel ordnet og derfor overskuelig luksusbuffet af velfortalt historie, der giver dig både godt selskab og gedigent historisk indblik i mange gode lyttetimer.
Start f.eks. med episoden: Gorm den Gamle 

Bag Om København

En skurkagtig justitsminister, der får Britta Nielsen til at ligne en lommetyv. En prinsesse, der rider på en tyr og slukker brande. En mobbet og udstødt københavnerinde, som Frederik d. 7. betragter som sin engel og spørger til råds om grundloven. Med en særlig forkærlighed for oversete kvinder graver Berit Freyheit københavnsk historie frem fra biblioteksbøgerne og serverer dem i både underholdende og oplysende lydfortællinger.
Start f.eks. med: Kongens kone - Københavns Paria, Louise

Undervejs i Historien

Før historien når frem til os gennem bøger, tidsskrifter og udsendelser, sidder der mennesker dybt nedsunket i et kompliceret net af historiske kilder og stykker billederne sammen. Det er historiebøgernes forfattere, der fortæller i Gads historiepodcast. Og når man hører om historiens gode fortællinger fra fordybede forfattere, mens de er allermest intenst optagede af emnet, så smitter det. 
Start f.eks. med: Benjamin Asmussen om de danske kinafarere

Historien om: Tre ypperlige podcasts med historiske vinkler på det menneskeskabte

 

History of the world in 100 objects

Et stenværktøj. En arabisk bronzehånd. En kinesisk bronzeskål. Et kreditkord. En soldrevet lampe. Der zoomes helt ind på de taktile detaljer, når British Museums Neil MacGregor med udgangspunkt i 100 objekter gennemgår menneskets udviklingshistorie på tværs af kontinenter fra stenalder til moderne samfund. Som en veltilrettelagt rundtur på et historisk museum - der kan gøres hjemme fra stuen
Start f.eks. med episoden: Mummy of Hornedjitef

Lyden af Danmarkshistorien

Ikke mange tænker i lyd, når de tænker historie. Måske fordi den første egentlige lydoptagelse først blev lavet i 1860 af en fransk udgave af ‘Pjerrot sa’ til månen’. Men i mange hundrede år er blev der skrevet musik, som med toner fortæller en masse om tiden, den er skabt i. DR P2 lavede sideløbende med DR’s Danmarkshistorien en podcastserie med dirigent og komponist Bo Holten og historiker Charlotte Appel, der kobler perioder af den danske historie til tidens musik. Nyd denne til lydmediet velegnede historiefordybelse, hvor der både er god tid til detaljerede historiske nørderier og hengivelse til klassiske musikstykker.
Start f. eks. med episoden: 1:5 Reformationen 

50 things that made the modern economy

Har du nogensinde grundet over køleskabets indvirkning på den globale økonomi? Over grammofonpladens forbindelse til indkomstulighed i den moderne verden? Det har økonom Tim Harford, som i denne serie af korte, finurlige portrætter guider igennem de uventede og oversete opfindelser, værktøjer og idéer, som igennem tiden har gjort os til dem, vi er. 
Start f.eks. med: Canned food

Across the pond: Vores tre favoritter fra den nye verden

The Memory Palace

Halvt tragisk fortidskrønike, halvt lejrbålsfortælling, helt digt. I denne serie af korte, insisterende poetiske nedslag maner Nate DiMeo Amerikas fortid frem, skiftevis via smertefulde reflesioner (såsom den splittede historie bag landets statuer i afsnittet "Notes On An Imagined Plaque"), snurrigt humørfyldte anekdoter (såsom afsnittet "Snakes!", som beretter den usandsynlige historie om en sending undslupne cobraslanger, som terroriserede et sogn i Missouri i 1950'erne) og fængslende, glemte skæbner fra landets almanakker (såsom den ombejlede, Venus-agtige skønhed, der via en serie af uventede sammentræf endte som hustru til den stovte, 33 år ældre præsident Tyler i "The Rose of Long Island"). 
Start f. eks. med episoden: Notes On An Imagined Plaque

Throughline

Når jeg lytter til podcasts kan jeg sjældent modstå fristelsen til at hviske med på programmets tagline. I "Throughlines" tilfælde står jeg således over opvasken og mumler "in which we go back in time – to understand the present." Holdet på "Throughline" arbejder ud fra den device, at fortiden aldrig er fortid. Hver eneste headline har historiske rødder, og i hvert afsnit tager de lytteren med på en undersøgelse af den komplekse, historiske kontekst bag Amerikas største konflikter og fælles samtaler i dag. 
Start f.eks. med: 1918 Flu

Nice Try!

Der er måske mange af os, der husker scenen i "Mad Men"hvor den sørgmodigt beherskede Rachel Menken forklarer ordet 'utopi' for hjerteknuser Don Draper. At ordet har to betydninger; hhv. som det gode sted og stedet, der ikke findes. Den indsigt har også inspireret Avery Trufelman (kendt og elsket fra bl.a. "99% Invisible" og "Articles of Interest") til at udforske selve begrebet om det utopiske samfund. Fra Pocahontas' Jamestown til Albert Speers fascistiske drømme om "Germania "giver hun en opslugende, gennemresearchet og velfortalt indføring til menneskehedens utrættelige, dødsdømte forsøg på at konstruere det perfekte samfund. 
Start f.eks. med: Jamestown: Utopia for Whom
 

God lytning, derude!

Har du lyst til flere lytte- og historieoplevelser fra Københavns Biblioteker? Find alle vores podcasts og meld dig til nyhedsbrevet Bag om København