Historieklubben På Amager på banen igen!

Så nærmer efteråret og vinteren sig så småt. Der er dog heldigvis et lille lys i mørket; traditionen tro byder Historieklubben på Amager mørket, kulden og regnen trods – og indbyder til en række arrangementer for de historieinteresserede amarkanere og københavnere.

Tematisk spænder arrangementerne igen i denne sæson ganske vidt. Vi skal møde middelalderkonger i alvorlig knibe, spioner der bevæger sig på kanten, desperate mødre, magtfulde kvinder glemt af historien - og en visionær fantast der kom til at spille en hovedrolle i opbygningen af det Danmark vi kender i dag. Men vi starter med den måske nok blodigste dag i Islands Brygges historie: 

Slaget om Ballonparken 

Torsdag d. 5/10-2023, kl. 19.00 
Bryggekælderen, Islands Brygge Bibliotek 
Da den tyske besættelsesmagt natten til den 29. august 1943 erklærede militær undtagelsestilstand og overfaldt de danske kaserner og flådestationer, satte soldaterne i Ballonparken sig beslutsomt til modværge. Det kostede tre danske soldater, en tilfældig forbipasserende og en tysk soldat livet.  
Niels-Birger Danielsen besøger Historieklubben for at fortælle om denne blodige dag i Bryggens historie. Han vil desuden stille skarpt på den prækære situation hvori hæren og søværnet befandt sig i det tyskbesatte Danmark – og om den dybe splittelse mellem de officerer i hæren, der fulgte regeringens instruks om kampløs overgivelse, og dem, der så en mening i en udsigtsløs kamp med dødsofre mod overlegne tyske styrker. 
Niels-Birger Danielsen er journalist og historiker – og forfatter til firebindsværket “Modstand”, der udkom i perioden 2015-21.  

Resten af programmet er som følger: 

Kongelige Mord i middelalderen 

Torsdag d. 2/11-2023, 19.00 
Kvarterhuset/Sundby Bibliotek 
Det var farligt at være konge i vikingetid og højmiddelalder. Torben Svendrup vil fortælle om et Danmark hvor alle midler blev taget i brug i kampen om magten.  
Torben Svendrup er historiker, ekspert i middelalderen og forfatter til bogen “Kongelige Mord i middelalderen”. 

Danmark og efterretningstjenesterne. 

Torsdag d. 7/12 -2023, 19.00 
Kvarterhuset/Sundby Bibliotek 
Der er intet så pirrende for fantasien, som når vi ved noget holdes hemmeligt for os.  
At både PET og FE de seneste år har været involveret i “sager”, mindsker naturligvis ikke trangen til at få mere at vide. Hans Davidsen Nielsen fortæller om de danske efterretningstjenesters nyere historie. 
Hans Davidsen-Nielsen er journalist på Politiken og har specialiseret sig i dækningen af efterretningstjenesterne. 

Når moderskab fører til drab. 

Torsdag d. 11/1-2024, kl. 19.00 
Kvarterhuset/Sundby Bibliotek 
Camilla Stockmann vil fortælle om dengang - for ikke så længe siden - hvor social nød og frygten for udskamning kunne drive desperate mødre til spædbarnsdrab. 
Camilla Stockmann er cand.mag. i moderne kultur og journalist på Politiken - og udgav i 2023 bogen “Når du strammer garnet”. 

Louis Pio og Augusta 

Torsdag d. 8/2-2024, kl. 19.00 
Bryggekælderen, Islands Brygge Bibliotek 
Louis Pio har – som en af grundlæggerne af den danske arbejder- og fagbevægelse - spillet en vigtig rolle i den nyere danmarkshistorie. 
Christian Himmelstrup fortæller om denne sammensatte karakter, hvor grænsen mellem at være visionær og fantast ofte forekommer flydende og utydelig. 
Christian Himmelstrup er forfatter og udgav i 2022 romanen Pio. 

Magtens kvinder – historien om de glemte kvindelige lensmænd 

Torsdag d. 7/3-2024, kl. 19.00 
Solvang Bibliotek 
Den magtfulde dronning Margrete 1. var måske slet ikke så sjælden og enestående, som eftertiden har gjort hende til. I det hele taget spillede samtidens dronninger vigtige roller, og deres forhold til magten danner baggrund for historien om de kvindelige lensmænd. 
Grethe Jacobsen besøger historieklubben for at fortælle om denne vigtige men alligevel oversete brik til at forstå Danmarks historie. 
Grethe Jacobsen er historiker og udgav i 2022 bogen “Magtens kvinder - før enevælden”  

Historieklubben er drevet i fællesskab af Islands Brygge Bibliotek, Solvang Bibliotek og Sundby Bibliotek/Kvarterhuset 
Vi kalder os en klub, men alle er velkomne og arrangementerne er offentligt tilgængelige.
Det trykte program med yderligere oplysninger om arrangementerne kan afhentes på biblioteket. 

Adgangsbillet 50,- 
Billetsalg foregår på www.billetto.dk