Barrison søstrene

Årets historiske bog 2020: Den dansk-amerikanske pigegruppe Sisters Barrison (Barrison-søstrene) skabte røre i slutningen af 1800-tallet. De sang om deres missekat og viste ben frem.

Hele den spændende historie om Barrison søstrene kan du læse i Hans Henrik Appels bog Barrison feberen. Forfatteren vandt prisen Årets historiske bog 2020.

De fem søstre Abelone, Hansine, Sophie, Inger og Gertrud blev født i København. Deres far var en ikke alt for succesfuld kunstdrejer.

I 1886 rejse søstrene og deres mor, Erika, til USA. Faren Serinu var rejst i forvejen for at søge nye græsgange. Efter en hård tid begyndte søstrene at optræde i New York og i 1889 sejlede de tilbage til Europa hvor de fik engagement på Folies Bergère i Paris.

Disse fem københavnske Smaa piger var med deres blaa Øjne og gule Krøller saa smukke, at enhver maatte lægge Mærke til dem. Det blev deres Held - eller Skæbne om man vil! De yngste var jo rene Børn endnu, men der var en saadan Charme over hver enkelt, at der i Grunden blot behøvedes en ren Tilfældighed, for at deres Livsmaal kunde blive tydeligt for alle.

(citat: De fem Søstre Barrison i Social-Demokraten, 3. september 1933.)

 

Barrison Sisters. Gustav Liersch & Co., Photogr. Kunstverlag. Theatermuseum Wien.

Barrison-søstrene var blandt datidens superstars. Der blev bl.a. solgt porcelænsfigurer og æggende postkort af søstrene.

I et af deres numre sang "Barrison-søstrene": "Do you want to see my pussy?". De trak derpå op i skørterne og der afsløredes en levede kattekilling som sad foran skridtet.

"Barrison-søstrene" optrådte i flere europæiske storbyer, som London, Wien og Berlin, men i København var der nedlagt forbud mod deres show. Først i 1897 fik en af "Barrison-søstrene" lov til at optræde i Cirkusbygningen.

Lona Barrison, den ældste, er den af Søstrene, vi Københavnere kender bedst Da Truppen var opløst, startede hun et ekstravagant Varieté-Numer tit Hest, og vilde bl. a optræde i Cirkus Varieté. Men vor strenge Politiinspektør Theodor Petersen nedlagde Veto!

(citat: De fem Søstre Barrison i Social-Demokraten, 3. september 1933.)

Sophie Barrison (1877-1906) og Inger Barrisons, (1878-1918; gift Jacobsen) urne blev nedsat i grav på Garnisons Kirkegård.

Hele historien

Fortællingen om Barrison søstrene, deres liv og karriere kan du læse i Barrison feberen af Hans Henrik Appel. Det er en historie om kvindefrigørelse og Barrison søstrene der udfordrede kønsmoralen i 1890'ernes Europa med deres på én gang seksuelt æggende og uskyldige dansenumre.

Hans Henrik Appel vandt Årets historiske bog 2020 for "Barrison feberen" med 40% af stemmerne. Komiteen bag Årets Historiske Bog er fagfolk udpeget af Dansk Historisk Fællesråd og Historie-online.dk. Prisen har eksisteret siden 2003.

Hans Henrik Appel har skrevet en fantastisk bog om et af 1890'ernes glemte popfænomener. En kuriøs fortælling om en flok danske søstre, der turnerede rundt i verden med en optræden så fræk, at de ikke måtte vise den i København, og den fungerer overraskende godt som et prisme på tidens kulturelle brudflader. Appels viden om både byudvikling, underholdningsindustri, kropskultur og kønsroller i europæiske og amerikanske storbyer omkring århundredeskiftet er imponerende.

(citat: Michel Steen-Hansen fra priskomiteen i Årets historiske bog 2020 på Historie-online.dk.)

Bag om København

Bag om København

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv klogere på byen

Få fortællinger om Københavns historie, byens huse og livet i hovedstaden

Få viden om Københavns historie, byens huse og livet i hovedstaden

Tidligere vindere af "Årets historiske bog" 2003-2020