Besøg en verden indenfor: Fængselskrimier til dig, der missede Krimimessen

01.04.22
Gik du glip af weekendens krimimesse? Redaktør Jesper tager dig på tour de Hotel Tremmely i fængselskrimien: en klaustrofobisk, underkendt undergenre i krimiens verden

En bogmesse i skyggen af det gamle statsfængsel

Aprilsolen skinner, og du går gennem porten til fængselsgården i Horsens. Udenfor brøler Mikael Katz Krefelds veteranracer på p-pladsen. Han er lige ankommet. Du stiller dig i kø i ølteltet og mærker duften af piberøg fra Bo Tao Michäelis' trenchcoat. Udenfor, i græsset, udveksler Camilla Grebe og Elly Griffiths plotidéer over et glas hvidvin. En ældre herre sender dig et venligt - og selvfølgelig selvsikkert - smil ved madboden, og du ser, at det er good ol' Jussi. Du står midt i Nordeuropas største livebegivenhed for krimiafficionados - i Horsens.

Ren juleaften for krimifans - men hvad skal du læse?

6.000 sjæle valfarter denne weekend til det nedlagte statsfængsel for at se de blazerbeklædte krimigiraffer udbrede sig om deres seneste bloddryppende megabaskere. Med utallige scener, interviews, foredrag og live-podcast-samtaler er der tale om en veritabel Roskilde Festival for spændingslæserne, en juleaften på speed for alle os, som foretrækker at forsvinde ind i mordgåder frem for mudrede moshpits.

Men hvad så når lysene er gået ud lørdag aften, og du lægger dig til ro på vandrehjemmet for at vente på næste dags mord og løjer? Du skal da naturligvis ødelægge nattesøvnen med en god fængselskrimi. En spændende underkategori indenfor krimigenren, hvor handlingen er henlagt til Hotel Tremmely. Vi har her udvalgt en håndfuld gode af slagsen.

Undercover antihelt

Dette er 2'eren i Palle Schmidts nu fire bind lange serie om den småkriminelle antihelt Hauge. Hauge er i gang med at sidde en dom af, da en medfange bliver fundet hængt i sin celle. Selvmord? Hauge køber den ikke. For at få strafnedsættelse aftaler han med fængselsledelsen at gå undercover for at finde ud af sandheden. Palle Schmidt er måske mest kendt som en dygtig tegneserieforfatter, men har med Haugeserien også demonstreret sit talent for spændingsgenren.

Juvelrøver på overlevelsestur

Julie er gemmolog, ekspert i juveler, og trænet i kampsport. En dag begår hun et væbnet røveri imod sin egen arbejdsplads. Kuppet mislykkes, og Julie får en dom på otte år. I fængslet får hun brug for sine fighterevner til at klare sig i det hårdkogte fængselsmiljø. En journalist begynder dog at interessere sig for Julies besynderlige spring fra gemmolog til forbryder. Hvad var egentlig Julies plan? Britt Nørbak, der selv er journalist, har lavet omfattende research blandt fanger og fængselsansatte for at kunne skildre miljøet i kvindefængslet så autentisk som muligt.

Mistænkt i kapløb mod tiden

Her i sjette bind i serien om drabsefterforskeren Helen Grace er Helen selv blevet varetægtsfængslet under en mistanke om drab. Mens hun venter på sin retssag, bliver fangen i nabocellen slået ihjel. Helen kaster sig ud i at finde svaret på mordgåden, alt imens uret tikker for hendes egen skæbne. Kan hun finde morderen i fængslet, og kan hun tids nok nå at finde beviser for sin egen uskyld?

Hårdkogte russere

Thriller om matematikeren Thomas, der anklages for mord og flygter til Rusland i jagten på kvinde, som han havde forelsket sig i. I Moskva går tingene galt for Thomas, og han ender i Ruslands hårdeste fængsel, Black Dolphin, indsat på livstid. For at have den mindste chance for at overleve her, må Thomas lære sig selv russisk og indpasse sig i Black Dolphins brutale hverdag, for fængslets vagter, ja, de har deres eget sæt ordensregler.

Uskyldig golden girl?

Ingen skulle have troet, at Linda Andersson ville blive morder. Hun var kendt som Solskinspigen, smuk og feteret, men hun slog sin mand ihjel; det var alle enige om. Selv hendes nærmeste familie var overbeviste om hendes skyld dengang det skete, og hun fik livstid. I fængslet må Linda glemme alt om sit gamle liv og tilpasse sig hverdagen. Selv havde Linda blackout på det tidspunkt, hun myrdede sin mand. Men en dag sker der noget, som får Linda til at blive i tvivl. Var det overhovedet hende, der gjorde det?