Et tidsbillede med blodstænk: Krimiredaktørens bedste historiske krimier lige nu

06.10.23
Et historisk nedslag, et troværdigt tidsbillede og en forbrydelse, der skal opklares, det er ingredienserne i en historisk krimi.

Sammensværgelse i en brydningstid

Den spritnye krimi af Henriette Rostrups “Lad de små børn komme til mig” er et minutiøst nedslag i en vigtig periode i Danmarkshistorien: Første verdenskrig kommer buldrende fra syd, kvinderne er så småt ved at gøre sig fri fra mændenes tyranni og overherredømme. Her dykkes der ned i de jævne kvinders armod. Deres tilstedeværelse i samfundet har ingen betydning, heller ikke når deres børn forsvinder, og kvinder dør, og der – skal det vise sig – trækkes tråde op til allerhøjeste top i samfundet 
Den unge Amalie Bang, kommer fra det højere samfundslag, hun vil mere end bare være til, derfor får hun job som journalist på et dagblad, dog med hjælp fra sin far. Hun opsnuser, at et selvmord begået af en ung kvinde faktisk er mord, og hendes nysgerrighed er vagt. Hun får hjælp af den unge betjent, Hansen, og sammen går de imod reglerne for at nå til bunds i mordene på unge mødre. 
Stærk og velskrevet krimi med det historiske blik for detaljen, personerne og historien – heldigvis har vi mere til gode, for der er planlagt endnu to bind. Om det bliver et nyt makkerpar, Amalie Berg og Betjent Hansen (det håber jeg jo), eller det bliver en anden vinkel, det må vi vente med at læse om.

Anden verdenskrig i nyt historisk lys 

Besættelse blev færdiggjort af Thomas Rydahl, da Lasse Holm desværre gik bort.

Her skal vi frem til næste store krig; Anden verdenskrig, nærmere bestemt 2. april 1940; Et ægtepar bliver brutalt myrdet og pilen peger på en aldeles passende mistænkt i lokalområdet. Den lidt akavede polititekniker, Jens, der har en mild autisme, har ikke tiltro til den arrogante politik, så han giver sig i kast med opklaringen sammen med den ihærdige sekretær, Ulla Bendixen, for at opklare mordet, og som de begge aner; der ligger noget skummelt bag. Vi følger derudover en tysk officer, der fra den tyske ambassade arbejder på noget ildevarslende, og man kan godt regne ud som læser, at det er begyndelse til besættelsen i Danmark. 

Det er en velresearchet krimi, og at sætte handlingen til at foregå to døgn før den fatale besættelse gør bogen til en nervepirrende og spændende læseoplevelse.

Snesmil: Berlin og kaos 

Vi drager mod Berlin i 1940-1941, hvor en ung pige findes myrdet, og dét i et bombeangreb. Den unge pige er fundet dækket af sne, mens mundens sidste varme har tøet sneen, så kun hendes smil er synligt, hvilket gør, at hun får navnet Snesmil. Kriminalkommissær Johann Braunmann er på sagen, og her opdager han, at forbrydelsen trækker tråde langt ind i den nazistiske top, og at information tilbageholdes. Politigeneral Reinhard Heydrich blander sig i Johanns arbejde og lægger nogle mystiske benspænd ud. Vores helt, Braunmann, får travlt med at finde hoved og hale i sagen om Snesmil: Ønskes den opklaret eller skjult? Hvem var pigen, og hvorfor skulle hun dø?

Det er første bind af tre om Braunmann, fremragende fortalt med et godt tempo. De 550 sider er hurtigt læst, godt hjulpet på vej af de korte kapitler.

Arlena Hardcastles syv dødsfald 

Vi slutter af i de brølende 1920’ernes England, hvor vi skal til maskebal på et forfaldent engelsk gods, kan det blive mere britisk?!
Aiden Bishop lider af hukommelsestab, og han farer forvirret rundt i en skov, for han befinder sig i en andens mands krop og leder efter en kvinde ved navn Anna, der er blevet myrdet med et kompas i hånden. Det bliver vildere endnu; for på godset Blackheath Manor bliver Arlena Hardcastle dræbt hver aften – indtil Bishop måske opklarer det hele? 

Denne historiske krimi skal du læse, hvis du bare vil have et vanvittigt mordmysterie, som dog ikke er så minutiøst gennemresearchet et tidsbillede som de tre tidligere nævnte krimier. 

Men den er sindssygt velgennemtænkt, og det dufter af Poirot og Miss Marple. 

Jeg håber, at det faldt i din krimismag med en omgang historisk krimi –  genren kan nemlig mere end bare fortælle om mord.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet Krimispecial i boksen forneden, hvis du ikke allerede er tilmeldt. Så får du krimiartikler som denne samt lister over alle de nyindkøbte krimier!

Vil du slå ihjel for en god krimi?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Nye mordsager og nervepirrende thrillers"

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Nye mordsager og nervepirrende thrillers"