Ananas i egen blodrøde juice: Krimier, der handler om krimiforfattere

08.12.23
Død ved kuglepen! Krimiforfatteren som detektiv, offer og morder.

At krimiforfattere kan være nogle morbide og morderiske typer, det fandt vi ud af, da vi for nylig vovede os ud på Bogforum. Her blev krimiredaktør Katrine dræbt af forfatterne på utallige af måder – død ved kuglepen, kvælning, pistolskud, old-school Agatha Christie-forgiftning samt ved at få Stefan Ahnhems nyeste bestseller klasket lige oven i hovedet – af forfatteren selv naturligvis. Se blot skrækeksemplerne fra Bogforum her på vores Instagramprofil.

Vi satte os derfor for at studere disse typers særlige psykologi ved at læse krimier OM krimiforfattere. Altså krimier, hvor enten forfatteren er detektiven, offeret eller måske ligefrem morderen. Her har du en håndfuld af de bedste.

Jussi-klon og dansk bogbranchesatire

Hvor var det dog fedt at se Mikkel Birkegaard tilbage i topform med sin måske bedste bog siden nuller-hittet 'Libri di Luca'. 'I Efterfølgeren', en morsom, spændende og vildt underholdende historie, følger vi Laust Troelsen, gymnasielærer og forsmået, uudgivet forfatter, som får chancen for at fortsætte landets bedst sælgende krimiserie, da hans gamle ven, ”Jussi Adler-Olsen-klonen” William Falk, pludselig dør. Der er ugler i mosen og stærk satire over bogbranchen.

Vi bliver i samme boldgade. Det handler igen om den danske bogbranche og her den gammelkendte twist mellem forfattere af ”rigtig” litteratur, såsom vores hovedperson, Hannah, en litterært anerkendt, men skidt sælgende forfatter, som vil vise sin forlægger, at hun – som enhver anden idiot – kan skrive en bestsellerkrimi på 30 dage i en flække på Island. Hannah distraheres dog, for omkring hendes skriveeksil udspiller sig pludselig en virkelig krimigåde. Distraktion eller inspiration? Og lykkes Hannah med sin bestsellermission? 

En død krimidronning og fortidens dystre hemmeligheder

I Morten Remars ’Den sporløse’ er det også krimiforfatteren, der er offeret. Da Danmarks ukronede krimidronning, Malene Zetterlund, myrdes, peger sporene på en morder, som har sat sig rigtig godt ind i politiets efterforskningsmetoder. Efterforsker og alenefar Morten R… æh… Martin Rømer er på sagen! Og han giver aldrig op.

Thrillerforfatteren Jerry Grey har en lang række blodige krimier på CV’et, da han i en ung alder rammes af Alzheimer. I sin hukommelsessvækkede tilstand begynder han at få minder om mord. Er det minder, der stammer fra bøgerne, eller har Jerry mon mere på samvittigheden end som så?

Emily er forfatter til en serie af hyggekrimier, men kæmper med skrivelysten på grund af personlige problemer. Da hun under en venindetur i en gammel villa, hvor der tilbage i 1970'erne blev begået et mord, fordyber sig i husets blodige historie, gå det op for hende, at sandheden om mordet måske aldrig kom frem.

OBS! Vil du læse flere artikler om krimier og thrillere samt modtage lister over alle bibliotekets nye krimiindkøb, så tilmeld dig nyhedsbrevet nedenfor.

Vil du slå ihjel for en god krimi?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Nye mordsager og nervepirrende thrillers"

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Nye mordsager og nervepirrende thrillers"