Kampen for Danmark

Om modstanden, forræderne og opgøret.

Modstandsbevægelsen

I begyndelsen af besættelsen var modstanden ustrukturet og sporadisk, men i 1942 begyndte især DKP at lave organiseret målrettet sabotage. Der kom hurtigt andre sabotagegrupper ind i billedet og  også allerede i 1942 stiftede kommunisten Aksel Larsen sammen med den koservative John Christmas Møller bevægelsen "Frit Danmark", som sammen med andre grupper i 1943 dannede Frihedsrådet, som havde til opgave at koordinere de forskellige modstandsbevægelsers arbejde og i slutningen af krigen gøre klar til opgøret med besættelsesmagten. 

Landsforræderne og tyskerne

Mens hovedparten af danskerne var imod den den tyske besættelse, var der også nogle der af forskellige årsager blev nazister eller samarbejdede med nazisterne i større eller mindre målestok. Der var kvinder, som forelskede sig i tyske soldater eller, ligesom mange forretningsfolk, så tyskerne som en genvej til at skaffe de goder, som almindelige danskere, måtte undvære. Og der var de tyske soldater i Danmark.

Opgøret

Allerede d. 4. maj om aftenen trådte de danske frihedskæmpere offentligt frem og samme dag og i dagene derefter blev der afregnet med dem, som var skyld i at adskillige danske modstandsmænd og kvinder havde mistet livet under besættelsen. Desværre blev der også i den forbindelse afgjort nogle private mellemværende, som intet havde med krigen at gøre. I alt 101 mænd og to kvinder blev dømt til døden og 46 af disse domme blev eksekverede.

Foto: Frihedsmuseet
08.04.20