Bag om København: Balladen om Frederikke Vilhelmine Møller - Dobbeltmennesket

06.04.16
Det er lidt af en historie vi præsenterer i denne episode. Queer history fra før der var noget, som hed queer. Endnu engang er 'Bag om København' tilbage i 1800-tallet. Og vi fortæller om mystiske dødsfald, sære personligheder og sårbare børn.

Her lytter du til episoden Balladen om Frederikke Vilhelmine Møller

Der sidder en kvinde i en retssal. Hun er ikke tilskuer til dagens retshandlinger, derimod sidder hun på anklagebænken. Anklaget for en vederstykkelighed, som hun forsøgte at slette fra sit liv – på den mest drastiske måde – uden held. 

Hun stirrer på de foldede hænder i skødet. Be’r hun til Gud? Sikkert, for Gud er det eneste konstante i hendes liv. Gud støtter hende altid i svære tider. Og svære tider har der været mange af i Frederikke Vilhelmines 47-årige liv. 

En retsrapporter fra Politiken beskriver hende som: 

…en høj, mager skikkelse med gråsprængt hår, redt glat ned af siderne; ansigtet har stærkt markerede træk med et særligt kraftigt udviklet underansigt; på den skarpe næse bærer hun briller, bag hvilke lyser et blik fuldt af energi. Hun var altid iført en ganske tarvelig grå hvergarnskjole. Hele personen gjorde – i alt fald ved et flygtigt bekendtskab, indtryk af den fuldkommeste askese.

En anden skribent, som kender hende personligt, skriver at  

…hun er frastødende i sit ydre, men uendeligt sympatisk, hvis man blot talte med hende i nogle minutter. Hun tænker klarere og dybere end de fleste.

Under retssagen oprulles en historie, som samtiden aldrig har hørt magen til. For Wilhelmine er noget mere... noget andet end hun ser ud til.

Hendes kønskarakteristika forvirrer lægerne - og hun nægtes brug af det køn, hun altid har troet hun var.

Kilder brugt i episoderne - udover bibliotekets bøger

Fra historienet.dk: Morderen der elskede børn

Musik og andre klip brugt i episoderne

Signatur: Coming Home Again/ Alexander Valentine/ courtesy of www.epidemicsound.com

Følg med

Podcasten er skrevet og fortalt af Berit Freyheit. Der udkommer en ny episode hver måned.

Abonner på podcasten, der hvor du ellers lytter dine podcast -  og få flere spændende fortællinger om Københavns historie og markante personligheder gennem tiderne.

Her kan du læse om, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast.

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Bag om København er til dig med interesse for Københavns historie, byens huse og livet i hovedstaden. Du præsenteres for gode bøger. Du får adgang til spændende arrangementer og bogkonkurrencer.


Nyhedsbrevet indeholder en bred vifte af artikler om byens kvarterer og historiske emner. For at komme godt omkring, vil du modtage artikler fra Københavns Museum, Rundetaarn, en rækker lokalhistoriske foreninger og vores øvrige samarbejdspartner.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer