Podcast for hele familien

Podcasts er ikke kun for de gamle og grå! Der findes flere fede podcasts også for børn og unge og til dig som forælder

Det faktum, at podcasts er lydformidling i serieform og et relativt kort format taler lige ind i målgruppen børn og unge, så mon ikke det kun er et spørgsmål om tid, før podcasts bliver virkelig stort blandt de unge? Det kunne jeg godt forestille mig. I hvert fald kom teenageren i vores husstand forleden og sagde (med stemmen fuld af ærefrygt), at den nye pige i hendes klasse lyttede til podcasts! Rimeligt imponerende, tydeligvis. På eReolen findes der tre rigtig gode podcastserier til børn og unge:

Til nysgerrige børn og deres voksne om naturen: Tæt på naturen

Herlig podcastserie for hele familien om livet i naturen, også i byen!  Det er både sjovt og lærerigt. Vi lover, at I både bliver klogere og kommer til at grine og undres. Du vil for altid se naturen med andre og mere interesserede øjne - og måske også komme til at trække lidt på smilebåndet, når du møder en mariehøne. Man føler sig hensat til savannen med truende rovdyr, men det handler faktisk om insekternes vilde liv og det går altså ikke stille for sig!

Naturformidler og biolog Anders Kofoed fortæller om livet i naturen, så både børn og voksne kan være med. 

Hør også podcasten Radionauterne via din podcast app. Her kan børn stille spørgsmål som vil blive undersøgt. De lover at gøre børnene klogere end de voksne på vores spændende verden. Find podcasten her.

Til unge, der elsker film, serier og bøger: YAS - Young Adults

I denne podcastserie diskuterer tre unge piger aktuelle bøger, biograffilm, serier og andet kulturstof. De deler deres oplevelser, meninger og tanker og diskutterer, hvad der er bedst, bogen eller filmen, Danmark eller USA, Shakespeare eller John Green. Vil man holde sig orienteret i alle de kulturelle tilbud, der er til unge, så er YAS-podcasten et godt sted at starte.  

Til unge, der elsker Harry Potter: Harry Pottcast

Denne serie blev oprindeligt til på Aarhus studenterradio. To dedikerede Harry Potter-fans gennemgår grundigt hvert kapitet, så man som lytter kan føle sig ganske sikker på, at man ikke er gået glip af noget. Selvom man tror, man ved det meste om Harry Potter-universet, så kan man stadig opdage nye detaljer. I første afsnit fandt jeg fx ud af, at grunden til, at Dumbledore placerede Harry hos familien Dursley (som ikke ligefrem er en støttende og kærlig familie) måske er, at han var klar over, at Harry ville skulle ofre sig for at overvinde Voldemort, og derfor var det vigtigt for hele The wizarding world, at hans personlighed blev formet derefter. Vigtig information!

Til forældrene: 

Børnebogcast
Inspirerende podcastserie til voksne, som gerne vil gøre en indsats for at videregive deres egen læseglæde til børnene. I podcasten får du gode råd til at finde gode letlæsningsbøger, skabe hyggelige højtlæsningsrutiner og navigere i de mange tilbud om digital børnelitteratur. De fleste forældre vil jo gerne gøre deres bedste for at stimulere deres børn med spændende bøger og fortællinger, men det kan være dejligt at få lidt inspiration til, hvordan man gør det på den bedste måde. I Børnebogcast guider to garvede børnebibliotekarer dig til gode læseoplevelser sammen med dit barn. Det er ikke nødvendigt at lytte til serien fra ende til anden - du kan hoppe ind der, hvor det giver mening for dig.

Hør også disse to podcast om børn og læsning. 

Podcast med Lisbet Vestergaard om børns læsevaner
Vil du gerne vide mere om, hvordan du kan styrke børns læsevaner og begejstring for bøgernes verden? Så hør Lisbet Vestergaards foredrag. Lisbet Vestergaard er ekspert i børns læsevaner. I marts besøgte hun Københavns Hovedbibliotek til vores Faglige Fyraften for at fortælle om, hvordan du kan styrke børns læselyst og -motivation og gøre børn til ivrige læsere.

Podcast med Anette Prehn om læsestier i hjernen
Hør Anette Prehns foredrag som podcast og bliv klogere på hvad læsning gør ved hjernen. Anette Prehn er sociolog, videnskabsformidler, foredragsholder og forfatter til bogen: Hjernesmarte børn : styrk dit barns hjerne for livet (og bliv selv klogere) der handler om om hjernen og om børneopdragelse. 

Artiklen er oprindeligt publiceret på eReolen