Mød børneværten Kátia

21.12.23
Mit favoritområde er området omkring Bogstavkilden

Jeg hedder Kátia Christensen og er oprindelig fra Brasilien. Jeg er uddannet indskolingslærer i Brasilien og pædagog i Danmark. Jeg er ansat som børnevært på LÆS.

Hvad er din yndlingsbog fra din barndom?

I min barndom både læste jeg og fik fortalt mange forskellige historier, men den historie jeg husker bedst, er historien om ”O patinho feio”, der på dansk er historien om ”Den grimme ælling” skrevet af H.C. Andersen. Det er en fantastisk historie om at finde sig selv, hvem man er og hvad man kan blive til, selvom der opstår mange forhindringer hen af vejen. Desuden er det også god en historie, der kan give en naturlig indfaldsvinkel til at tale med børn om mobning. Historien har inspireret mig og kan også inspirere mange, den dag i dag, til at være tro mod sig selv, også selv når man oplever modstand i sit liv. Man skal aldrig slippe troen på hvem man er, selvom andre prøver at fortælle dig andet.  Den handler om at stå fast og ikke give afkald på sin egen lykke.

Den første børnebog jeg læste i Danmark, på dansk, var ”Cirkeline bliver til” af Hanne Hastrup. Det er en meget sød lille historie om hvordan Cirkeline bliver skabt og hvordan hun møder sine to venner Ingolf og Frederik. Cirkeline bøgerne er flot illustreret og gode som godnathistorier for de små. De har også været nogle af mine favoritbøger, når jeg har skulle læse højt for min egen dreng, da han var lille.                                                                                                                                                                                                      

Hvis du skulle vælge en bog fra hylden nu, hvilken bog ville du så anbefale?

Jeg er vild med de bøger, som er sat på ”dine bedste bogvenner”-podiet. Der er forskellige genrer på podiet som eksempelvis serien om Nomerne, som er både skrevet og illustreret af Jan Kjær. Historierne foregår i Nomerbyen. Nomerbyens fok er delt op i 6 farver og farverne på Nomernes maske afhænger af hvilke opgaver de har i byen.  Nomernes fortællinger kan give associationer til historierne om Smølferne og for de lidt større børn ”Divergent” bøgerne. De er nogle superseje karakterer, som kan nogle forskellige ting og man kan ikke lade være med at blive suget ind i deres univers.

Leopolds bøger af Dina Gellert, hvor historierne handler om Grisen Leopolds forskellige følelser. Vi lærer om, hvad der sker, når han blev forelsket på sin ferie, eller da han blev bange for Vildsvinet. Billedbøgerne gør det nemmere for de voksne at snakke med børnene om følelser og er et godt udgangspunkt hvor vi, i samarbejde, kan blive klogere på hvad følelser er og hvordan man kan reagere, når man oplever nogle af disse følelser.

Hvilket område på LÆS er dit favoritområde?

Mit favoritområde er området omkring Bogstavkilden.

Det er en god måde til at introducere bogstaver, former og figurer til børn i forskellige aldersgrupper. De yngste kan sanse de forskellige bogstaver blandt andet ved at se og mærke på deres former (og smage), og forældrene kan begynde at lege med bogstavernes lyde sammen med deres børn, så børnene kan vænne sig til at høre dem.

De større børn kan  begynde at sætte bogstaverne sammen, så de danner ord og børnene kan også lege med at bygge alfabetet i bogstavormen ved at tage tid med det timeglas, der er ved Bogstavkilden.

Leg og læring går hånd i hånd og det bliver også nemmere for børn at lære at læse og skrive, hvis de har leget med bogstaver, former og figurer fra da de var små.

Hvad er dit bedste trick til at holde et barns opmærksomhed under højtlæsning?

Mit bedste trick, er at inddrage børnene i fortællingen. Jeg oplever, at børnenes opmærksomhed og nysgerrighed bliver vakt, når de føler sig som en del af fortællingen og historierne bliver mere levende og spændende, når de er med til at fortælle. Jeg synes også det er sjovt at gøre noget uventet, som at sige navnet på hovedpersonen i bogen forkert eller gøre historien lidt fjollet. På den måde skærper jeg også børnenes opmærksomhed, da de ikke kun er opmærksomme på historien, men også er opmærksomme på om jeg nu laver ”fejl” igen.

Jeg har som eksempel læst ”Prinsessen på ærten” af H.C. Andersen og derefter ”Prinsessen på tærten” af Rune T. Kidde for børnene. Min erfaring er, at børnene ikke kan lade være med at rette på historien og at de selv begynder at tilføje nye elementer til historien.

Hvad laver du ud over at være på LÆS?

Når jeg ikke er på LÆS, bruger jeg det det meste af min tid sammen med min familie. Derudover kan jeg lide at fordybe mig i forskellige litterære genrer såsom skønlitteratur, faglitteratur, ungdomsbøger og børnebøger.  Jeg nyder at læse, men er også glad for at lytte til lydbøger og podcasts.

Jeg bruger også noget af min fritid på at danse og gå lange ture i byen.

 

 

Materialer