Mens du venter på: Alt det jeg aldrig fortalte dig

Læs op til Celeste Ngs gribende familiethriller.

Over sommeren er Celeste Ng endnu en gang fløjet til top i bibliotekets reserveringslister med ”Alt det jeg aldrig fortalte dig”; en nylig genudgivelse af hendes debutroman, der er lige dele thriller, indfølt familieskildring og subtil efterforskning af de udfordringer, der præger livet for en amerikansk-kinesisk familie i ’smalltown America’. Men frygt ej: ligegyldig hvilke af disse anslag, der har vakt din læselængsel, kan vi hjælpe dig igennem ventetiden.

Til domestic noir-krillleren

Anslaget til Ngs bestseller er mønstereleven Lydias uforklarlige dødsfald og de mørke hemmeligheder, der gradvist kommer for en dag under efterforskningen. Således flirter bogen heftigt med genren domestic noir, den ultrapopulære thrillervariant med særligt øje for familier og ægteskabers klaustrofobi. Sådanne skeletter i familieskabet kan du bl.a. finde i Alice Sebolds ”Her fra min himmel”, fortalt af en anden myrdet teenager eller britiske Harriet Lanes fænomenalt isnende ”Den anden” om en aldrende kvindelig kunstners hævntogt mod en ung mor. Et nyt, usædvanligt take på genren findes hos nigerianske Oyinkan Braithwaites ”Min søster er seriemorder” om en kvindes desperate forsøg på at dække for sin søsters foruroligende opførsel.

En fremmed fugl: Livet som efterkommer

Lydias forsvinden bemærkes i den lille by – for her er der ingen, der ligner hende. Som ældste datter i familien Lee er hun repræsentant for byens eneste kinesisk-amerikanske familie, som forfølges af utallige små påmindelser om, at de ikke minder om de andre. Drages du af denne skildring af kinesisk-amerikansk erfaring, kan du starte med Amy Tans klassiker ”Klub held og glæde”. Også i dansk litteratur kan du begrave dig i beretninger om livet som kinesisk indvandrer og efterkommer med fx Jesper Wung-Suns bestseller ”En anden gren” eller Malene Ravns ”I dine øjne”.

Det bliver i familien: Forti, fortræng, fornægt

Sidste tip er det nemmeste: Læs mere Ng. For skønt ”Alt det jeg aldrig fortalte dig” henter fremdrift i velkendt thriller-suspense, udvikler plottet sig ad samme fintfølende linjer som Ngs anden bestseller ”Små påsatte brande”. Begge former sig som indfølte beretninger om en families komplekse bånd og smertefulde fortielser. En hjemlig ekspert på dette område er sønderjyske Erling Jepsen, hvis ”Gramhavet” dykker ned i fortielser og -trængninger i en forknyt sønderjydeslægt. Af nyere stemmer med familiekvababbelser på hjerte kan også fremhæves svenske Nina Wähä, hvis ”Testamente” udgraver mørke hemmeligheder i Finlands ødemark.  

Vil du have flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Førstevælger"