Septembers krimihighlights: En pensionsmoden lejemorder, et tværnational opklaring og hårdtslående smæk for skillingen

14.09.22
Krimiredaktør Rikke har udvalgt fem nye krimier, som vil holde dig til ilden i det kølige efterår.

Sensommeren og efteråret er en spændende periode, når det gælder bøger. Det er her, at forlagene lægger sig i selen til en sæson, hvor læsningen øges, og det tegner allerede nu til at blive et godt krimiefterår. Her har jeg fremhævet nogle af de bøger, du bør holde et vågent øje med og gå direkte ind og reservere. Det er krimier, som vil holde dig til ilden. 

En lejemorder med hjertet på rette sted

Hele krimiredaktionen har været enormt begejstrede for gysermesterens seneste udgivelse på dansk. Her har Stephen King skiftet det overnaturlige ud med menneskelige monstre, og det er genialt! En sidste opgave for den meget effektive lejemorder, Billy Summers, skal iværksættes. Derefter vil han have penge nok til at trække sig tilbage og fordybe sig i den litteratur, han elsker. Men, som så meget andet, går det ikke helt efter planen. Summers flytter til en lille provinsby og indgår et dobbeltliv som den hjælpsomme nabo under dække af at være forfatteren David Lockridge - samt Dalton Smith; en overvægtig mand med bosted i en kælderlejlighed et helt andet sted i byen. Så altså to opfundne identiteter til formålet. Mens han venter på at realisere opgaven, begynder han at lærer sine naboer at kende, og her er King en mester i at beskrive en amerikansk forstad med referencer til tv, musik og hvor alle muligheder benyttes til at give tidligere præsident Trump et ordentligt spark. Men noget ændrer sig, Billy skriver sine erindringer, hans liv bliver oprullet, indtil en aften hvor en varevogn læsser en stærkt dopet pige af – og herfra ændrer den ellers rolige opbygning af romanen sig fuldstændigt! Spændingskurven siger konstant, og man bliver som læser indfanget fuldstændig af Kings unikke fortælleevner.
 

En mand forsvinder

Hvis du savner dens slags krimi, som hele tiden tager dig ved næsen, kører om hjørner med dig og i den grad underholder dig, så det hele kribler i dig, så bør du læse 'Grænseløs beundring', for her er plot twists, skiftende synsvinkler og en historie, der udfolder sig på mest fascinerende vis. Ægteparret Sam og Annie er flyttet hjem til Sams fødeby, de er nygifte og lykkelige. Sam er psykolog og har sin praksis hjemme. Alt ånder lutter fred og idyl, dog keder Annie sig en smule og opdager helt tilfældigt en skakt i huset, hvor hun kan lytte med ved sin mands psykologsessioner. Det giver Annie lidt spænding i hverdagen. Endnu mere spænding får hun, da Sam forsvinder. Politiet bliver sat på sagen, og mistanken stiger stødt: er han død, og er Annie involveret? Der gemmer sig skjulte hemmeligheder, som på bedste vis er skrevet frem med en dyster underliggende stemning i fortællingen og en effektiv måde at narre dig på – flere gange lægger bogens fortæller små brødkrummer frem til læseren, som gør, at du ikke helt ved, hvad der er op og ned. Som læser sidder du simpelthen klistret til bogen og glemmer alt om rengøring og søvn. Bogen har klart et af de mest effektive plottwists, som genren 'domestic noir' har præsteret! Vi beklager på forhånd, at du må undvære nattesøvnen!
 

Tværnationalt samarbejde om jagten på en morder

Dennis Jürgensen har her begået en underholdende toer i serien om Lykke Teit og tyskeren Rudi Lehmann. Krimien blander på ferm vis krimi og gys med fortid og nutid og trækker tråde til et mørkt kapitel i vores europæiske historie: DDR og tiden før Berlinmurens fald. Den københavnske efterforsker Lykke Teit er midt i trediverne og mærket af sin datters død, som vi hørte om i første bind af serien. Hun har tidligere arbejdet sammen med den ældre tyske kriminalkommissær Rudi Lehmann, som er bosat i Flensborg. Nu er de igen sammen om en opgave, en såkaldt tværnational opgave, da forbrydelsen går på tværs af Danmark og Tyskland. De skal opklare tre ret så voldsomme og meget iscenesatte mord på ældre mennesker i Tyskland. Krimien er yderst elegant konstrueret med mange handlingsspor: et plot, som trækker sig over flere årtier, og så fungerer Lykke og Rudi rigtig godt sammen - det er yderst humoristisk. 
 

Mord og mørke hemmeligheder

Ann Cleeves kender vi fra hendes krimier om Vera - TV-serien og Shetlandsøerne Her er det andet bind i serien om North Devon, hvor hovedpersonen, vicekriminalkommissær Matthew Venn, bliver sat på en sag om en meget sympatisk læge, der af uransagelige årsager bliver myrdet, og ingen forstår hvorfor. Flere mord sker, blandt andet på en rigmand. Politiet kommer på overarbejde, hemmeligheder dukker op til overfladen. Hvem er gerningsmanden og hvorfor? Plottet er godt, men dette er en langsomt fortalt krimi. Det er personerne, deres indbyrdes relationer og skildringerne af det hyggelige nærmiljø, som er charmen ved denne krimi, og kvalitetsmæssigt ligger denne bog i den klassiske britiske hyggekrimis top.
 

Tilbage til starten: Reachers første bedrifter  

Lige her inden slutfløjtet vil jeg fremhæve en ny spændingsroman af en forfatter, som spytter krimier ud, som vi andre skifter strømper. Lee Child er en af verdens største spændingsforfattere, og han har solgt over 100 millioner bøger verden over. Du kender sikkert Jack Reacher-figuren, legemliggjort på film af Tom Cruise. Alting begynder et sted, og for vor helt, Jack Reacher, var stedet Carter Crossing i Mississippi helt tilbage i 1997. En afsides jernbane: et gerningssted. En ung kvinde er død, og pilen peger på en soldat fra en nærliggende militærbase. Soldaten har imidlertid magtfulde venner i Washington. Den militære elitepolitimand Jack Reacher bliver beordret til at gå undercover. Han skal optrævle så meget så muligt og holde snor i det lokale politi for derefter at forsvinde. Der er smæk for skillingen, og der er et godt plot og et godt sprog. Du kan sagtens læse med, selvom du ikke før har læst serien om Reacher. 

Hungrer du efter at læse flere gode krimier, anbefalet specielt til dig, så abonner på kriminyhedsbrevet
Her får du de nyeste krimier, der er ankommet til bibliotekernes hylder, direkte i din indbakke.