Vinterens krimihighlights: Det bedste fra nedlukningen

03.03.21
Krimiredaktør Rikke håndplukker fra vinterens krimihøst.

Tekst: Rikke Smith, Ørestad Bibliotek

Hvis du troede, at forfatterne var på  en velfortjent ferie i coronanedlukningen, så må du tro om igen. Det er væltet ind med nye krimier på hylderne. Her er en god håndfuld du skal holde øje med. 

Nyt i serier: Historien fortsætter 

"Kvinden i blåt" – Ruth Galloway

Hun er tilbage! Og vi er glade! Vi er nu fremme ved bind 8 i serien om arkæologen Ruth Galloway. I denne krimi sidder en kvinde i en blå kappe på en bænk på en kirkegård. Dagen efter findes hun myrdet. Samtidig med dette mord modtager Galloways veninde mystiske, hadefulde beskeder. Er der en sammenhæng, og kommer der flere mord? Serien er til læsere der holder af en hyggekrimi, eller som den genre hedder mere internationalt:   cozy crime. 
 

"Ni liv" – Emilie Schepp

Vi er nået til nummer 6 i serien om anklager Jana Bezelius. En ung mand fra det kriminelle bandemiljø sprænges i luften på YouTube, og han er ikke den første, der er blevet dræbt: kort forinden er der blevet fundet tre andre medlemmer fra netværket, alle knivdræbte. Til læsere, der elsker de voldsomme og barske krimier. 

"Langt ude i skoven" – Matthew Arlidge

Det lykkelige kærestepar Tom og Melanie tager på romantisk telttur i skoven, men det bliver alt andet end en hyggelig tur i det fri, da Tom pludselig forsvinder. Han findes bestialsk myrdet og hængt op i et træ, og kommissær Helen Grace kommer på en frygtelig opgave, da hun skal opklare det brutale mord. Sagen tager endnu en makaber drejning, da en kvinde findes myrdet og ophængt på samme måde, også efter at have overnattet i det fri med sin kæreste. Jeg tror ikke en telttur står øverst på rejseplanerne til sommer efter endt læsning af denne forrygende krimi! 

"Det kolde guld" – Börjlind

Godt nyt til læserne, der holder af svenske krimier. Et lig bliver fundet i sneen i det nordlige Sverige, og det bliver en vanskelig sag, der trækker tråde tilbage i tiden. "Det kolde guld" er 7. bind på dansk i serien om Olivia Rönning og Tom Stilton, og som de andre handler krimien lige så meget om opklaringen som om hovedpersonernes privatliv.  

NY SERIE: "Dødbringende besked" – Helen Cox

Så kom bibliotekaren endelig på banen, denne gang som opklarer og ikke som offer, som vi kender det fra  klassikeren Roseanna af svenske Sjöwall & Wahlöö. Vi følger den 35-årige Kitt Hartley, hun er bibliotekar i York. Hendes bedste veninde Evie mistænkes for mordet på sin ekskæreste og vores bibliotekar starter sin egen efterforskning for at bevise Evies uskyld. Dette kan vel ikke være venindens hævn for et knust hjerte? Eller kan det? Dette er engelske Helen Cox første bog i serien "En Kitt Hartley-krimi" – lad os håbe hun bringer det vidt, vores bibliotekar!

Enkeltstående krimi: vinterens solo-højdespringere

"Patienten" – Sebastian Fitzek

Donnerwetter! Was für ein buch! Ville du lade dig frivilligt indlægge på et sindssygehospital? Det vil vores hovedperson i denne mageløse tyske pageturner af Sebastian Fitzek. Till Berkhoff er på jagt efter svar på, hvad der skete med hans 6 årige søn, hvis sporløse forsvinden trækker Till længere og længere ned mod afgrunden. Da han finder ud af, at den formodede ansvarlige for sønnens skæbne befinder sig på sindssygeanstalten Steinklinikken, går Till frivilligt undercover under navn og falsk identitet på en anden patient. Bered dig på nervepirrende spænding fra en mester i psykologiske krimier. Tysk, når det er allerbedst!

"Den kinesiske tvilling" – Sarah Engell

Dronningen af dansk YA springer ud som krimiforfatter. Og hvilken debut! I en lille jysk provinsby bor Eva og hendes mand Steen. De har for nyligt mistet deres lille datter, der døde i Evas mave, og hele Evas verden er bristet. Steen er efter pigens fødsel blevet ramt af en uforklarlig lammelse og ligger i deres dobbeltseng uden at kunne bevæge sig. En dag banker politiet på døren med en frygtelig besked: Steens fars lig er blevet gravet op. Kort tid efter forsvinder en pige fra en lokal børnehave. Er der mon en sammenhæng? Mens Steen ligger ubevægelig i sengen, begynder Eva at grave i hans fortid. Hun fornemmer, at der er noget, der ikke stemmer – og så er vi i gang! For fans af dyster domestic noir.  

"Før sidste akt" – Lasse Holm 

Lasse Holm har tidligere skrevet historiske romaner om romere og vikinger, nu er vi i guldalderen i København. Her stifter vi bekendtskab med kendte navne fra dengang; blandt andet en ung Johanne Luise Heiberg. En nattevægter,  Jern-Hansen, som har en del på samvittigheden bringes også i spil. Heiberg og Jern-Hansen går begge i gang med at finde ud af, hvad der hændte Johan Gerhard Harboe, som er blevet fundet død på volden. En bog både for historieelskere og krimifans! 

Rikkes favorit: "Mørket" af Ragnar Jónasson

Jeg speedlæste denne krimi over to dage henover vinterferien, og hold nu maul! Jeg er overbevist og jeg er helt klar på mere af denne islandske forfatter. Her møder vi den 64-årige Hulda; hun er ansat i politiet som efterforsker, hendes karriere er ved at lakke mod enden. Hun har igennem sit virke på arbejdspladsen tydeligt mærket at hun er en del af en mandsdomineret verden og hun har måttet kæmpe for respekten. Bogen følger Hulda i de sidste 14 dage, inden hun skal på pension. I stedet for bare at trille tommelfingre og rydde op, kaster hun sig over en såkaldt "cold case": en uopklaret sag om en russisk kvindelig asylansøger, der blev fundet død for et år siden. Hulda går med stor ildhu ind i sagen, og den viser sig at være helt anderledes end forventet. En stærk start på en serie, der sagtens kan gå hen og blive en, læserne tripper efter at få i hænderne.
 

Som opsummering har vintermånederne bragt, hvad man kan kalde alt godt til krimifolket: der er krimier til dem der holder af en længerevarende serie, dem der helst vil have en afsluttet historie og til dem der vil prøve en helt ny serie. Jeg håber der var en krimi (eller 4-5) der fristede. Rigtig god læsning!

Vil du have flere nyheder (krimi-relaterede og ikke), analyser og bogtips? 
Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne her på bibliotek.kk.dk (link)