Velkommen på hylderne: Trendspotternes yndlingsdebutanter fra 2021

Sara og Naja kigger op fra bestsellerlisterne og udpeger det seneste års bedste debutanter.

Snart rinder året ud, og i redaktionen præges stemningen af pludseligt behov for statusopgørelse. Lagre må tjekkes, nyheder sorteres, læseproviant sikres til de mørke aftener forude – og i en sådan lagerstatus stikker de nye ansigter særligt frem. Derfor sætter vi, sammen med vores gode kolleger fra krimi-redaktionen og vores (skøn)litterære søsternyhedsbrev Litterær Luksus, spot på de debutanter, som har gjort størst indtryk i årets løb. Velkommen på hylderne! 

Læs den første af Litterær Luksus-redaktionens favoritdebutanter

Læs om krimiredaktionens udvalgte nye krimistemmer

Saras yndlings: ”Shuggie Bain” af Douglas Stuart

Mit 2021 lagde ud med en læsekrise. Jeg læste bøger, men uden at de gjorde indtryk. Det ændrede Douglas Stuarts debutroman ”Shuggie Bain” heldigvis på! Romanen er inspireret af Douglas egen opvækst i den skotske arbejdsklasse og et smukt, ambivalent portræt af forholdet mellem en mor og søn. Romanen handler også om at være anderledes og queer i et miljø med fastlåste kønsroller og manglende accept. Jeg vil anbefale den til alle, der satte pris på romaner som Ocean Vuongs ” Vi er kortvarigt smukke her på jorden” (2020) eller Hanya Yanagiharas ”Et lille liv” (2016).
 

Najas yndlings: ”Usynlige kvinder” af Caroline Criado-Perez

Som redaktionens residerende nonfiktionslæser vil jeg tillade mig at snyde på vægtskålen. For selvom ”Usynlige kvinder: skævvredne fakta i en verden designet til mænd” egentlig er anden bog fra Criado-Perez’ hånd er den 1) hendes første udgivelse på dansk og 2) aldeles obligatorisk læsning for enhver med en faible for den slags faglitteratur, der ændrer dit syn på verden. Igennem så forskellige linser som farmakologisk forskning, medievaneundersøgelser, bilsæde- og telefondesign undersøger bogen, hvordan vores verden umærkeligt gennemsyres af ’maskulin bias’ – og hvordan vi kan gøre modstand. En uimodståelighed for alle, der værdsatte fx ”Freakonomi”, Tim Harfords ”How To Make The World Add Up” eller ethvert stykke velreporteret, gennemresearchet datajournalistik.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få en forlomme

Få besked om de nyeste bøger direkte i din mailbakke!

Få de nyeste bøger og litterære trends direkte i din mailbakke!